Thursday, March 18, 2010

Petua Mempelajari, Menguasai Bahasa Inggeris

S : Saya menghadapi masalah untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris. saya malu kerana tidak dapat menguasai bahasa berkenaan dengan baik. bagaimana cara saya dapat mengatasinya?

DR. Z : terima kasih kerana menanyakan masalah ini. masalah ini memang menjadi tagihan para pelajar malahan mahasiswa juga turut menghadapi masalah yang sama. kita sedia maklum bahawa Bahasa Inggeris merupakan bahasa kedua namun kita tidak boleh memandang enteng terhadapnya. ini kerana semua tempat di seluruh negara kebanyakannya bertutur dalam bahasa ini. oleh itu, mahu tak mahu, kita perlu menguasainya. pelbagai cara boleh dilakukan namun perlu diingat, bukan semua cara sesuai untuk sesetengah pelajar. di sini disertakan beberapa cara yang majoritinya agak berkesan dalam menguasai bahasa antarabangsa ini.

Latihan 1 : Kuasai kosa kata Bahasa Inggeris (Master the vocabulary)
 • berfikir (think)
 • bercakap (speak)
 • jgn malu (don't be ashamed)
contohnya: mulakan frasa mudah seperti 'good morning' atau 'how are you?'. frasa-frasa ini akan memotivasikan diri anda utk terus bertutur dengan lebih kerap. anda juga harus menjadikan kamus sebagai sahabat anda. ke mana-mana sahaja anda pergi, anda harus membawanya. fikir, semak dan cari makna perkataan di dalam kamus.

Latihan 2 : Menguasai Tatabahasa ( Master the grammar)

 •  kuasai nahu Bahasa Inggeris. setiap bahasa mempunyai nahu tersendiri dan berlainan dengan bahasa-bahasa lain. anda perlu memahami peraturan bahasa inggeris untuk menulis dan bertutur dengan baik. boleh dipelajari menerusi buku dan laman web berkaitan seperti laman ini.  
Latihan 3 : Menyanyi (Singing)

 • biarpun suara anda seperti katak yang berkahak, nyanyilah sesuka hati anda. pilihlah lagu-lagu  bahasa inggeris yang popular dan mudah difahami liriknya. hafalan lagu-lagu membantu kosa kata dan menguasai nahu. tetapi janganlah terlalu galak sehingga rakan dorm anda naik bingit telinga mendengarnya.
Latihan 4 : Menulis dan menaip Karangan Pendek (Writing a short essay)

 • biasakan menulis dlm bahasa inggeris walaupun dengan ayat yg ringkas. seelok-eloknya, anda boleh menulis diari. diari merupakan perkara yang paling senang untuk ditulis memandangkan kita mengemaskininya hampir setiap hari. 
 • menulis dan berfikir membantu kaitan antara sensory motor (praktikal) dengan kognitif (pemikiran) anda. 
 • ada petua mengatakan belajar bahasa inggeris setiap hari utk mahir bahasa inggeris. sediakan masa bljr sekurang-kurangnya 30 minit. amalan setiap hari akan membuat otak sentiasa segar dan biasa dengan bahasa ini.
Latihan 5 : Pelbagai Kaedah (Various Methods)


 • jgn bljr bahasa inggeris hanya melalui pembacaan. ini akan membosankan. gunakan kaedah santai seperti menyanyi, bercerita atau berbual. ini akan membuatkan pembelajaran lebih menarik. 
Latihan 6 : Cari Kawan utk Berbual (Speaking with ur friends)


 • belajar dan berbual bersama kawan akan menambah kemahiran dan minat kita untuk mendalami bahasa ini. anda perlu membantu antara satu sama lain. pilih rakan yang pandai sebagai rujukan utk membetulkan nahu kita yg salah. 
tapi, di antara semua cara ini, saya mengesyorkan anda supaya membaca. read is the door of knowledge. now, rush to the library and hit a book. u can start with a thin and easy one before u proceed to thicker book or novel. for further inquiries, u can visit our school's English specialist n also Skor's writer's blog, Sir Musa bin Sinnan. well, good luck thou. bye2 n aslkm.

2 comments:

 1. bleh speak tp bunyi jawa ..
  geli kn ckap..

  ReplyDelete
 2. bila hndk buat essy..
  adakah ianya sm sprti bahasa melayu????
  adakah ia hubungan kait???

  ReplyDelete